Erilaisia kattaus mahdollisuuksia on lukemattomia. Silti etiketin noudattaminen olisi suotavaa, varsinkin hienoissa tilaisuuksissa. Tässä pieni pätkä, joka on lainattu Yhteishyvä lehdestä:
Viralliseen kattaukseen kuuluu, että jokainen ruokalaji syödään omilla aterimillaan. Lautasen ympärillä voi siksi olla useita haarukoita, veitsiä ja lusikoita. Ne katetaan ruokailujärjestyksessä, alkuruoka-aterimet uloimmaksi.
Kerralla kattauksessa saa etiketin mukaan olla enintään neljät aterimet, ja jos ruokalajeja on enemmän, lisää tuodaan aterian edetessä. Voiveitsellä on oma paikkansa leipälautasen kulmalla, terä lautaseen päin.
Jälkiruoka tuodaan yleensä erikseen pöytään, samoin kahvi ja avec katetaan vasta kun ruoka-astiat on kerätty pois. Jälkiruoka-aterimet voivat olla valmiina kattauksessa, haarukka lautasen yläpuolella (varsi vasemmalle) ja lusikka sen yllä (otinvarsi oikealle).
![]() |
Juomalaseiksi katteeseen tulevat:
![]() | |||||
Vesilasi |
![]() |
Jalallinen vesilasi (kivennäisvesi) |
![]() |
Valkoviinilasi |
![]() |
Punaviinilasi |
![]() |
Liköörilasi |
![]() |
Kahvikuppi |
Ruokailuvälineistä ja lautasista:
![]() |
Syysrannan siikaa:
Alkuruokahaarukka ja -veitsi (a, b)
Leipälautanen
Sadonkorjuukeittoa:
Lusikka (e)
Kahvisettilautanen,
keitto kupista ja komponentti erikseen lautasella
Lokakuun possua:
Pääruokahaarukka ja -veitsi (c, d)
A' la carte lautaselta
Juustoportin juustoja:
Alkuruokahaarukka ja -veitsi (a, b)
Leipälautaselta
Omenaa kertaa kolme:
Jälkiruokahaarukka ja -lusikka (f, g)
Isolta jälkiruokalautaselta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti