keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Kattausta + astiastoa

Erilaisia kattaus mahdollisuuksia on lukemattomia. Silti etiketin noudattaminen olisi suotavaa, varsinkin hienoissa tilaisuuksissa. Tässä pieni pätkä, joka on lainattu Yhteishyvä lehdestä:

Viralliseen kattaukseen kuuluu, että jokainen ruokalaji syödään omilla aterimillaan. Lautasen ympärillä voi siksi olla useita haarukoita, veitsiä ja lusikoita. Ne katetaan ruokailujärjestyksessä, alkuruoka-aterimet uloimmaksi.
Kerralla kattauksessa saa etiketin mukaan olla enintään neljät aterimet, ja jos ruokalajeja on enemmän, lisää tuodaan aterian edetessä. Voiveitsellä on oma paikkansa leipälautasen kulmalla, terä lautaseen päin.
Jälkiruoka tuodaan yleensä erikseen pöytään, samoin kahvi ja avec katetaan vasta kun ruoka-astiat on kerätty pois. Jälkiruoka-aterimet voivat olla valmiina kattauksessa, haarukka lautasen yläpuolella (varsi vasemmalle) ja lusikka sen yllä (otinvarsi oikealle).












 Juomalaseiksi katteeseen tulevat:




Vesilasi





Jalallinen vesilasi (kivennäisvesi)

Valkoviinilasi





Punaviinilasi





Liköörilasi


Kahvikuppi








 Ruokailuvälineistä ja lautasista:


Syysrannan siikaa: 
Alkuruokahaarukka ja -veitsi (a, b)
Leipälautanen
Sadonkorjuukeittoa: 
Lusikka (e)
 Kahvisettilautanen, keitto kupista ja komponentti erikseen lautasella

Lokakuun possua:
Pääruokahaarukka ja -veitsi (c, d)
 A' la carte lautaselta

Juustoportin juustoja:
Alkuruokahaarukka ja -veitsi (a, b)
Leipälautaselta

Omenaa kertaa kolme:
Jälkiruokahaarukka ja -lusikka (f, g)
Isolta jälkiruokalautaselta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti